Gemaakt door Joost van Oorschot

zondag 11 maart 2007

Boekverslag Het paard en de Jongen

A. Boekgegevens

De auteur is C.S. Lewis
De titel van het boek is Het paar en de Jongen.
De uitgeverij is Kok, uit Kampen
Het boek heft 196 bladzijden

B. Titelverklaring

De titel is naar mijn idee gekozen omdat, het boek gaat over een pratend paard en een jongen die samen vluchten.
Ik vind het een goede titel voor het boek, omdat het eigenlijk precies is waar het boek over gaat.

C. Personen

De hoofdpersonen zijn: Shasta, Aravis, Brie en Winne

Shasta is een jongen van ongeveer twaalf, die in de Calormen woont. maar eigenlijk hoort hij in Narnia thuis, want daar is hij geboren.

Aravis is een meisje, van de zelfde leeftijd als Shasta, die vlucht uit de Calormen omdat ze is uitgehuwelijkt aan een vreselijke man.

Brie is een paard uit Narnia, hij is gevangen genomen en naar de Calormen
gebracht. Net als alle andere dieren in Narnia kan hij praten.

Winne is het paard van Aravis. Winne komt ook uit Narnia en kan praten. Ze

D. Tijd en plaats

1. Het verhaal speelt zich af tijdens de verhalen in Het Betoverde Land achter de Kleerkast.
2. De plek waar het zich afspeelt is in de Calormen, een groot, machtig en wreed land. En in Narnia, een vrij land waar dieren kunnen praten. Ook in
het gebied er tussen in speelt zich een deel van het verhaal af.

E. Belangrijkste gebeurtenis.

Als het leger van de Calormen tegen het leger van Narnia gaat vechten. Dit een belangrijke gebeurtenis, omdat dit het beslissende gevecht is tussen de Calormen en Narnia.


F. Stappenplan

· Wanneer: Tijdens de verhalen in Het Betoverde Land achter de Kleerkast.
· Waar: In de Calormen, in Narnia en het gebied er tussen in.
· Wie: Shasta en Brie
· Wat: Terug naar Narnia, onderweg ontmoeten ze Aravis en Winne. Samen
reizen ze verder. Ze raken opgesplitst in Tashbaan. Ze moeten het leger van Rabadash voorblijven tot Narnia om het leger aan te kondigen.
· Hoe: Door de woestijn tussen Narnia en de Colarmen heen zien te komen.


G. Inhoud

Het Paard en de Jongen speelt zich tijdens de verhalen in Het Betoverde Land achter de Kleerkast. Het verhaal speelt zich af tussen de landen Calormen en Narnia en het gebied ertussenin. Het verhaal begint in het verre Calormen waar dieren niet kunnen praten en mensen nog als slaven leven. De jonge Shasta woont daar samen met een arme visser die hij vader noemt. Als op een dag een rijke Tarkaan langskomt die Shasta wil kopen van de visser besluit hij weg te lopen. Maar voor hij zijn plannen uit kan voeren begint het paard van de Tarkaan tegen hem te praten! Het paard, wiens lange naam simpelweg ingekort wordt tot Brie, blijkt een Narniaans Paard dat in zijn jeugd ontvoerd is uit Narnia en nu niks liever wil dan terugkeren.
Samen besluiten ze de lange tocht naar Narnia te ondernemen, dwars door Calormen, de hoofdstad Tashbaan en de woestijn die de grens vormt tussen Calormen en Archenland, het land ten zuiden van Narnia. Onderweg ontmoeten ze twee anderen die op weg zijn naar Narnia: de Calormeense prinses Aravis en haar pratende merrie Winne.
De lange tocht wordt moeilijk wanneer iedereen elkaar kwijtraakt in Tashbaan. Shashta belandt in het gezelschap van de Narniaanse Koningin Susan en haar broer Edmund die denken dat hij de zoon van de Koning van Archenland is. Aravis aan de andere kant komt in het paleis van de Calormeense heerser, de Tisrok, terecht. De zoon van de Tisrok, de slechte Rabadash, is van plan om Narnia aan te vallen omdat Koningin Susan van Narnia hem af heeft gewezen.Ze moeten zo snel mogelijk naar Narnia. Het wordt een race tegen de klok waarin Shasta, Aravis, Brie en Winne moeten proberen de legers van Rabadash voor te blijven en de Koningen van Archenland en Narnia te waarschuwen voor het naderende gevaar.

H. Thema

Als je een doel voor ogen hebt moet je er voor gaan, want Shasta, Brie, Aravis en Winne willen heel graag naar Narnia. Daar doen ze dan ook alles voor wat er voor nodig is.

I. Commentaar op het thema

Ik ben het eens met dit thema. Ik vind dat als je echt een doel voor ogen hebt moet je er ook alles er voor doen om dat doel te kunnen behalen. Dat vind ik omdat als je dat niet doet, je niks kan bereiken in het leven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik vind dat je een hele vage uitleg geeft bij waarom je dat thema niet goed vind.