Gemaakt door Joost van Oorschot

zondag 11 maart 2007

Boekverslag Robin Hood

A. Boekgegevens
Titel: Robin Hood
Schrijver: Rosemary Sutcliff
Vertaler: Ruth Wolf
Uitgever: Leopold,
Plaats: Amsterdam 2003
Aantal bladzijden: 290

B. Titelverklaring
Het boek heet Robin Hood, omdat het over de avonturen van Robin Hood gaat.

C. Personen
De hoofdpersoon in het boek is Robin Hood
Robin Hood is aan het begin van het boek ongeveer 20 jaar en aan het eind van het boek ongeveer 60. Hij heeft meestal jagersgroene kleren aan, net als alle andere Vrijbuiters. Hij strijdt tegen de rijke baljuws en geestelijken die het de armen moeilijk maken

D. Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich af in de elfde eeuw.
2. De plaats waar het verhaal zich afspeelt is in Barnesdale, Het bos van Barnesdale (het Groene Bos), Nottingham, de Dunwoldklippen en nog verschillende andere plaatsen in die omgeving.

E. Belangrijkste gebeurtenis
De belangrijkste gebeurtenis in het boek is het moment dat Robin Hood’s boerderij in beslag wordt genomen en hij vogelvrij verklaard wordt. Daardoor komt op het idee komt om met een paar mannen naar het Groene Bos te gaan en een rover te worden. Dit is de belangrijkste gebeurtenis uit het verhaal, omdat dit het begin is van de Vrijbuiters die Robin Hood leidt in het boek.

F. Het stappenplan
· Robin Hood wordt vogelvrij verklaard.
· Hij gaat met wat andere mannen naar het Groene Bos.
· Hij begint een leven als Vrijbuiter en strijdt voor de armen.
· Hij komt zijn trouwe vriend Kleine Jan tegen.
· Hij stort zich in een aantal avonturen, onder andere de keer dat hij zijn liefde Marion redt van een wrede baron.
· Robin Hood sterft door zijn omgekochte nicht die hem vergiftigd.

G. De samenvatting van het boek
Robin Hood en de andere mannen maken ze veel avonturen mee. Ieder hoofdstuk in het boek is eigenlijk een klein verhaal opzich. Ik kan het niet over ieder avontuur schrijven, maar de belangrijkste heb ik eruit gehaald.

Het verhaal begon toen Robin Hood werd beschuldigd van het schieten op herten van de koning. Much, een vriend van Robin kwam hem op tijd waarschuwen. Hij ging terug naar zijn boerderij om zijn spullen te halen maar, er waren al wachten van het ambt om zijn dienaren en spullen te bemachtigen. Hij kon samen met Much zijn dienaren bevrijden en trokken nu met zijn zessen het bos in.

Ze waren nu vogelvrij. Nu werd Robert van Locksley Robin van Barnesdale omdat hij de leider van het bos van Barnesdale was geworden. Op een dag kwam Robin een man tegen. Na een meningsverschil deden ze een stokken gevecht. Voor het eerst vond Robin een gelijk waardige tegenstander. Deze man heette Jan (Kleine Jan) en hij sloot zich aan bij Robin en zijn mannen.
Robin’s liefde Marion zou moeten gaan trouwen met een wrede hertog. Toen Robin dit nieuws hoorde ging hij haar bevrijden, want Marion was de liefde van zijn leven toen hij nog niet vogelvrij verklaard was. De Vrijbuiters gingen op weg en toen ze er aangekomen waren, ging Robin naar binnen en de rest wachtte aan de rand van het bos. In het kasteel merkte Robin dat Marion was gevlucht. Hij keerde terug naar de Vrijbuiters en ze begonnen te zoeken. Na een lange zoektocht vond Robin haar uiteindelijk, hij nam haar mee naar hun schuilplaats en ze trouwden dezelfde dag nog.

Op een dag gingen Robin en zijn mannen in gevecht met Gwijde van Gisborne. Gwijde wist een heel leger op te trommelen, want hij was een bloedverwant van de koning. Robin’s mannen wisten Gwijde te doodden. Robin werd door een zwaard in z’n zij geraakt. Robin moest verpleegkundige hulp krijgen, dus ging hij naar een nicht van hem in een klooster. Een boze vriend van Gwijde hoorde ervan en kocht zijn nicht om, om Robin te vergiftigen. Robin Hood stierf als een Vrijbuiter.

H. Thema
Het thema van het boek is: Als er onrecht is, moet je je daar niet zomaar bij neerleggen of de makkelijkste weg kiezen, maar er tegen strijden. Robin Hood had bijvoorbeeld ook niks kunnen doen, of zich bij de wrede baljuws kunnen aansluiten.

I. Commentaar op het thema
Zelf heb ik dit ook wel eens meegemaakt. Een jongen in mijn klas werd gepest en toen heb ik hem geholpen zodat hij niet meer gepest werd.
Als ik in een situatie met onrecht terecht zou komen, zou ik het onrecht tegen gaan.
Ik vind het een goed thema, want het laat je inzien dat er veel onrecht in de wereld is wat we eigenlijk tegen zouden moeten gaan.


12 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie inhoud!

Maar wat een lelijke lay-out!
Het trekt helemaal niet aan om te beginnen lezen, door al het zwart. Er zijn ook geen afbeeldingen. Zwart is afstotelijk!!!

Sofie

Anoniem zei

Mooie inhoud!

Maar wat een lelijke lay-out!
Het trekt helemaal niet aan om te beginnen lezen, door al het zwart. Er zijn ook geen afbeeldingen. Zwart is afstotelijk!!!

Sofie

Anoniem zei

jij kan niet echt boekverslagen maken he

Anoniem zei

Mooie inhoud!

Maar wat een lelijke lay-out!
Het trekt helemaal niet aan om te beginnen lezen, door al het zwart. Er zijn ook geen afbeeldingen. Zwart is afstotelijk!!! Het is uit!!

XXX
Sofie

Anoniem zei


er klopt niets van, geloof hem niet!!!!!!!!!
er is niks van waarANONIEM

Anoniem zei

lelijke layout, slechte samenvatting, lijkt niet op het boek

Anoniem zei

robin hood is kk gay

Anoniem zei

jij bent egt een kanker mogool

Anoniem zei

jij bent egt een kanker mogool

Anoniem zei

hallo

Anoniem zei

hallo

Anoniem zei

faking lekker